شرکت ملی نفت ایران در یک نگاه
شرکت ملی نفت ایران از سال 1330 تاکنون عهده دار سامان بخشیدن و سیاستگذاری فعالیت های صنعت نفت اعم از اکتشاف، حفاری، تولید، پژوهش و توسعه، پالایش و توزیع نفت، گاز و فرآورده های نفتی و صادرات آن بوده است.
این شرکت با در اختیار داشتن ذخیره های عظیم هیدروکربوری، یکی از بزرگترین شرکت های نفتی جهان به شمار می آید. با پیشرفت دانش و فنآوری صنعت نفت و پیچیده تر شدن مناسبت های اقتصادی و سیاسی، جایگاه شرکت ملی نفت ایران نیز ارتقا یافته است. از این رو سیاست های ملی، منطقه ای و همکاری با کشورهای مهم صنعتی در زمینه تامین انرژی و ایجاد ثبات در بازارهای جهانی نفت در دستور کار این شرکت قرار دارد.
شرکت ملی نفت ایران بر اساس اصل 44 قانون اساسی با تفویض اختیار به بخش های گوناگون، ضمن نظارت عالی بر فعالیت صنعت نفت، اقدام موثر در زمینه تاسیس بنگاه های اقتصادی به انجام رسانده است. همچنین با تامین منابع مالی و اقلام مورد نیاز توسعه و رشد در راستای به روز رسانی دانش و فنآوری در زمینه اکتشاف، حفاری و بهره برداری با اعتماد به متخصصان و کارکنان ایرانی، گام های بلندی در این راه برداشته است.
شرکت ملی نفت ایران مجموعه ای سازمان یافته از واحدهای مدیریتی (مدیریت امور بین الملل، مدیریت پژوهش و فناوری، مدیریت برنامه ریزی تلفیقی، مدیریت هماهنگی و نظارت بر تولید نفت و گاز، مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدیریت توسعه منابع انسانی، مدیریت امور مالی، مدیریت امور حقوقی، مدیریت اکتشاف، مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست، طرح کمک به عمران مناطق نفت خیز)، واحد های ستادی(روابط عمومی، هسته گزینش، حراست،امور بازرسی و پاسخگویی به شکایات،حسابرسی داخلی)، سازمانی ( پژوهشگاه صنعت نفت،سازمان بهداشت و درمان ،شرکت ملی صادرات گاز ایران، سازمان بهینه سازی مصرف سوخت کشور، صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان)، شرکت های تولیدی (شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، شرکت نفت و گاز پارس، شرکت نفت فلات قاره ایران، شرکت نفت و گاز اروندان، شرکت نفت خزر) و شرکت های خدمات فنی (شرکت ملی حفاری ایران، شرکت مهندسی و توسعه نفت، شرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت تهران، شرکت پایانه های نفتی ایران، سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس) است .
درباره پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران
ایجاد و راه اندازی سایت ها و پایگاه های اطلاع رسانی و حضور در شبکه گسترده جهانی یکی از ابزارهای مهم در پیشبرد اهداف روابط عمومی است تا از آن طریق بتواند به راحتی با مخاطبان خود در اقصی نقاط کشور و جهان ارتباط برقرار کند.
روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران نیز در این راستا با انجام برنامه ریزی های مدون در دوم آذرماه سال 1387، پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران (NIOC) را به عنوان مرجع رسمی انتشار اخبار و رویدادهای حوزه نفت با هویتی دولتی ایجاد کرد.
این پایگاه خبری هم اکنون به عنوان یکی از پرمخاطب ترین و قابل اعتمادترین پایگاه های اینترنتی حوزه نفت با ارائه اخبار و گزارش های به روز، انتشار مقالات تخصصی و بولتن روزانه، گزارش های تصویری و فیلم های ویدیویی در قالب نفت سیما، نقش مهمی در رفع نیازهای مخاطبان به کسب اطلاعات دقیق از تحولات مهم حوزه نفت در سطوح ملی و بین المللی را ایفا می کند.
انتشار ویژه نامه های الکترونیکی مناسبتی، برگردان اخبار مهم حوزه بین الملل در قالب بولتن های ویژه اخبار محرمانه و مشارکت در برگزاری همایش ها و پوشش خبری و تبلیغی آنها از دیگر مواردی است که از طریق پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران در راستای پاسخگویی به نیاز رسانه های مکتوب، دیداری، شنیداری و حتی مدیران مجموعه صنعت نفت انجام می شود.
اهداف پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران
آگاهی رسانی عمومی و ارائه اطلاعات صریح و دقیق از تحولات حوزه نفت به منظور رفع نیاز مخاطبان
شناسایی اولویت ها، اثربخشی پیام ها، سازماندهی، پردازش و اشاعه سیستمی اطلاعات در گستره صنعت نفت
اطلاع رسانی دقیق ازعملکرد و سپهر آینده توسعه و پیشرفت در شرکت ملی نفت ایران به ویژه در حوزه بالادستی
تلاش برای شفاف سازی و ابهام زدایی از اخبار و گزارش های منتشر شده در سایر رسانه ها
بهبود فضای فکری رسانه ها و شکل گیری دقیق تر افکار عمومی نسبت به نحوه فعالیت شرکت ملی نفت ایران
پکپارچه سازی فرآیند اطلاع رسانی در سطح نیازسنجی
تمرکز بر اطلاع رسانی شفاف در گستره شرکت ملی نفت ایران، مدیریت ها و شرکت های تابعه
تسهیل امکان دسترسی مخاطبان -رسانه های مکتوب، دیداری و شنیداری- به اخبار و رویدادهای حوزه نفت
ارتقای سطح کمی و کیفی نشریات الکترونیکی و چاپی
گردآوری و انتشار اطلاعات تخصصی دسته بندی شده متناسب با سلیقه و گرایش مخاطبان
تولید، گردآوری و انتشار تصاویر و فیلم های خبری
معرفی تازه های نشر شرکت های تابعه و شرکت ها و موسسات مرتبط با شرکت ملی نفت ایران
اصول حرفه ای پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران
استفاده از نیروی انسانی حرفه ای و متخصص در بخش، ارتباطات، انتشارات و اطلاع رسانی
توسعه دامنه شفافیت اطلاعاتی در سازمان به منظور جلوگیری از هر نوع شایعه پراکنی و تحریف اخبار
ایجاد یکپارچگی فکری در هر یک از زیربخش ها و ساختارهای پیوسته روابط عمومی ها
توجه به مسایل اطلاعاتی و ارتباطی در فضای تجارت جهانی انرژی
همکاری و تعامل با اصحاب رسانه های جمعی
انجام فعالیت حرفه ای مستقل در چارچوب منافع ملی
همکاری با روابط عمومی های شرکت ها و مدیریت های تابعه
رعایت اصل امانتداری و اخلاق مداری در انتشار اخبار
تحریریه پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران
صاحب امتیاز: شرکت ملی نفت ایران
مدیر مسئول: روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران
خبرنگاران بخش فارسی: - فروغ گشتاسبی
- شیرین یزدانی
- رضا میر محرابی
خبرنگاران بخش انگلیسی: - شهرزاد سرفلاح
- سید محمد میزرا محمدزاده
عکاس: - مجتبی محسنی
- حمیدرضا نوروزی
بخش فنی: فاطمه رحیمی، لاله محمدی
نفت در مسیر توسعه
چشم انداز آینده اقتصاد جهان، نشانگر افزایش قابل توجه تقاضای انرژی و نقش مسلط نفت و گاز درمجموعه آن است. پیش بینی های به عمل آمده نشان میدهد که تقاضای نفت طی 20 سال آینده، بیش از 2 برابر 20 سال گذشته افزایش پیدا خواهدکرد و گاز طبیعی به عنوان سوخت منتخب قرن حاضر از بیشترین رشد درمجموعه اقلام سبد انرژی برخوردار خواهد شد.
در این بین ایران با دارا بودن بیش از 151میلیارد بشکه ذخایر نفتی قابل استحصال و33 تریلیون مترمکعب ذخایر گازی، از نظر مجموع ذخایر هیدروکربوری جایگاه ممتازی را در بین دیگر کشورهای جهان به خود اختصاص داده است.
به دلیل همین موقعیت خاص ایران در عرصه بین الملل، اجرای الگوی مناسب توسعه اقتصادی کشور بر مبنای نفت از مدتی قبل آغاز شده است و تا به جایی پیش رفته که هم اکنون بحث تدوین استراتژی انرژی به یکی از اولویت های وزارت نفت تبدیل شده است.
تمرکز فعالیت های اجرایی دولت در میدان های نفتی و گازی در حالی صورت می گیرد که برخی از آنها با کشورهای همسایه همچون عراق، کویت، عربستان، قطر، امارات و عمان مشترک است.
به عنوان مثال میدان گازی فوق عظیم پارس جنوبی با کشور قطر مشترک است؛ این میدان بزرگ ترین و مهمترین میدان مشترک ایران با کشورهای همسایه محسوب می شود.
همچنین میدان گازی آرش با کویت و میادین نفتی اسفندیار، فروزان، فرزاد (A) و فرزاد (B) با کشور عربستان سعودی مشترک هستند.
میادین نفتی بلال و رشادت بسیار نزدیک به خط مرزی قطر هستند؛ مخازن سلمان و نصرت نیز از مخازن مشترک ایران با امارات محسوب می شوند.
به دلیل همین اهمیت ها بود که با آغاز به کار دولت دهم، توسعه میادین مشترک نفتی و گازی نه تنها اولویت دارترین برنامه های توسعه ای صنعت نفت در برنامه پنجم توسعه شناخته شد، بلکه در صدر برنامه های توسعه ای سال جاری شرکت ملی نفت ایران نیز قرار گرفت؛ به طوری که در حال حاضر توسعه تمام میدان های مشترک و تعیین تکلیف آنها به سرعت در دست انجام است.
همچنین برای تسریع در توسعه این نوع میادین در برنامه پنجم توسعه معادل 72 میلیارد دلار به توسعه این میدان ها اختصاص یافته است که به این منظور سالانه به حداقل 20میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت نیاز خواهد بود.
از این رقم 13 میلیارد دلار در میادین نفتی و 57 میلیارد دلار در میادین گازی و همچنین 5/1میلیارد دلار در میادین اکتشافی )ساختارهای مرزی اختصاص داده می شود.
در عین حال تولید تمامی میادین مشترک نفتی تا پایان برنامه پنجم 125 درصد و میادین گازی200 درصد افزایش خواهد یافت. بدین منظور برنامه های توسعه آنها تدوین و قراردادهای مربوط به آن نیز منعقد شده است. برای مثال تولید میدان گازی پارس جنوبی به روزانه 800 میلیون متر مکعب خواهد رسید.
تمرکز 40 درصد از فعالیت های اکتشافی در مناطق مشترک
با توجه به اهمیت اکتشاف در بالندگی صنعت نفت، برنامه ریزی برای تمرکز 40 درصد از فعالیت های اکتشافی شرکت ملی نفت ایران در مناطق مرزی و مشترک انجام شده و تمام مسائل مربوط به میادین مشترک، خارج از سیستم متداول اداری و با قید فوریت انجام و پیگیری می شوند.
فعالیت های اکتشافی در نواحی مشترک غرب، خلیج فارس و شمال شرق کشور شامل مطالعات و عملیات زمین شناسی، لرزه نگاری 2 بعدی و 3 بعدی، ثقل سنجی، مغناطیس سنجی، جاده و سلرسازی، حفاری و نهایتا تهیه مدل های استاتیک و دینامیک و براوردهای حجمی میادین با سرعت در حال انجام است.
مدیریت اکتشاف، پهنه کشور را به 96 بلوک اکتشافی تقسیم کرده که تاکنون قرارداد 15 بلوک منعقد شده است و با جدیت نیز پیگیری می شود. کشف میادین بند کرخه، آذر، فرزاد B و بینالود ماحصل همین فعالیت های اکتشافی است.
در این میان نگاهی به عملکرد فرآیند اکتشاف نفت در کشورمان از اکتشاف 4 میدان گازی با حجم ذخایر 636 میلیارد مترمکعب گاز و 213 میلیون بشکه میعانات گازی طی سال گذشته حکایت می کند. در عین حال ارزش اقتصادی این میادین که در حدود 178.8 میلیارد دلار تخمین زده شده است، فصلی نو در صنایع نفت و گاز کشورمان را نوید می دهد.
اکتشاف یک میدان گازی در شرق عسلویه موسوم به میدان گازی "مدار" با حجم ذخایر گازی 495 میلیارد مترمکعب، دستاورد دیگری برای مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران به شمار می رود.
کشف این میدان در کمتر از 5 ماه اول سال جاری محقق شده است، از آن جهت حائز اهمیت است که حجم گاز درجای آن معادل 2 فاز پارس جنوبی است و علاوه بر آن نزدیک به 80 درصد از ذخایر گازی آن نیز قابل استحصال است.
حجم ذخایر میعانات گازی این میدان بالغ بر 1573 میلیون بشکه تخمین زده شده است و با احتساب نفت بشکه ای 80 دلار و گاز 20 سنت در هر متر مکعب، ارزش این میدان افزون بر 133 میلیارد دلار برآورد می شود.
طی برنامه پنجساله چهارم توسعه، سالانه 6 دکل به امر اکتشاف اختصاص می یافت که با تمهیدات اندیشیده شده، طی برنامه پنجم توسعه 8 دکل در سال به فعالیت اکتشافی خواهند پرداخت و حدود 40 درصد از فعالیت های اکتشافی در مناطق مرزی و مشترک متمرکز خواهد شد.
این در حالی است که شرکت ملی نفت ایران در حال حاضر طرح های توسعه ای فراوانی از جمله 14 طرح اکتشاف وتوسعه، توسعه 30 میدان نفتی خشکی و دریایی، توسعه 11 میدان گازی خشکی و دریایی و توسعه 9 سازند گازی را در دستور کار دارد. همچنین پروژه جمع آوری گازهای همراه، پروژه های احداث کارخانجات گاز و گاز مایع و طرح ها و پروژه های مرتبط با بهبود و افزایش ضریب بازیافت از دیگر پروژه های مهمی است که مد نظر شرکت ملی نفت ایران است.
تمرکز شرکت نفت بر جذب سرمایه گذاری
ارزش تولید نفت و گاز ایران تنها در سال گذشته بالغ بر ۲۱۷میلیارد دلار بوده است و پیش بینی می شود در صورت جذب منابع مالی، ارزش تولیدات نفت، گاز و میعانات گازی ایران به ۳۵۰میلیارد دلار تا پایان برنامه پنجم توسعه افزایش یابد.
علاوه بر آن در صورت تحقق برنامه های سرمایه گذاری و جذب منابع مالی مورد نظر، ظرفیت تولید نفت خام، گاز طبیعی و میعانات گازی ایران تا سال ۱۳۹۴افزایش قابل توجه ای می یابد. بر این اساس برای دستیابی به متوسط تولید روزانه ۴٫۴میلیون بشکه نفت خام، یک میلیارد و ۴۷۰میلیون متر مکعب گاز طبیعی و یک میلیون و ۲۰۰هزار بشکه میعانات گازی تا پایان برنامه پنجم توسعه هدف گذاری شده است.
اقدامات صورت گرفته از سوی شرکت ملی نفت ایران در جذب منابع مالی ریالی و ارزی به شیوه های مختلف در سال گذشته و در راس آن ها انتشار اوراق مشارکت برای اولین بار در گستره صنعت نفت، که باعث جذب بخش قابل ملاحظه ای از سرمایه های سرگردان در بدنه صنعت نفت شد، از مهم ترین دستاوردهای شرکت ملی نفت ایران در این خصوص به شمار می رود.
در همین راستا کسب مقام اول در جذب سرمایه خارجی در سطح کشور توسط شرکت ملی نفت ایران محقق شده است.
این شرکت همچنین توانسته با جذب 17.6 میلیارد دلار سرمایه در سال گذشته، حدود 73 درصد از مجموع سرمایه گذاری های انجام شده در صنعت نفت را به خود اختصاص دهد و هم اکنون نیز برنامه ریزی برای تخصیص بیش از 50 درصد از منابع مالی صنعت نفت در شرکت ملی نفت ایران صورت گرفته است.
در عین حال از میان 500 میلیارد دلار سرمایه مورد نیاز صنعت نفت در افق 1404، سهم بخش بالا دستی صنعت نفت در برنامه پنجم توسعه چیزی در حدود 125 میلیارد دلار پیش بینی شده است که قرار است از این میزان 50 میلیارد دلار از محل منابع داخلی و 75 میلیارد دلار نیز از محل منابع خارجی تامین شود.
از سوی دیگر قرار است بسیاری از پروژه های نفتی و گازی از طریق راه اندازی صندوق های انرژی تامین اعتبار شوند. در همین راستا بانک های ملت و ملی با مشارکت شرکت های داخلی نسبت به راه اندازی انرژی فاندها اقدام کرده اند.
انتشار اوراق مشارکت ریالی در سال 1389 به میزان 3 هزار میلیارد تومان تنها برای بخش بالادستی نمونه ای از این اقدامات است که قطعا در بودجه سال 90 نیز تداوم خواهد داشت.
بنابر پیش بینی صورت گرفته در سال جاری بیش از 40 میلیارد دلار طرح و پروژه در طول سال جهاد اقتصادی در وزارت نفت اجرایی خواهد شد. حفظ ظرفیت و افزایش تولید نفت وگاز، اجرای طرحهای توسعه موجود براساس برنامههای از قبل تعیین شده وزارت نفت و افزایش تولید گاز به 700 میلیون متر مکعب در روز از برنامههای مهم سال 90 در وزارت نفت خواهد بود.
علاوه بر آن توسعه 45 میدان نفتی وگازی در دستور کار برنامه پنجم قرار دارد که الزامات اجرایی این طرحها نقدینگی مستمر منابع مالی در کشور است؛ به این منظور از تمام امکانات موجود در کشور از جمله توان متخصصان داخلی، ایجاد فرآیند کارهای پیمانکاران به شکل کنسرسیوم و همچنین ازکالا و تجهیزات ساخت داخل بهرهبرداری خواهد شد.
در همین راستا بسته های سرمایه گذاری برای توسعه میادین کوچک و میادین مستقل نفت و گاز در شرکت ملی نفت ایران تدوین شده و طی آن از تمامی شرکت های خصوصی که تمایل به سرمایه گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت دارند، دعوت شده تا به صورت مستقل یا در قالب کنسرسیوم در این طرح ملی شرکت کنند.
گستردگی پروژه های نفت و گاز به حدی است که اعتبارات تخصیص یافته، به نحو موثری در کوتاهترین زمان ممکن جذب می شود و علاوه بر آن روند جذب سرمایه در سال های اخیر با شتاب بیشتری در حال انجام است.
جذب 8.5 میلیارد دلار سرمایه در 4 ماهه اول سال جاری تاییدی است بر این مدعا.
در عین حال رقم جذب سرمایه در سال گذشته در بخش بالادستی صنعت نفت نیز بالغ بر 18 میلیارد دلار بوده است که این رقم به تنهایی بیش از 90 درصد از متوسط رقم جذب سرمایه در سالهای 86 تا 88 بیشتر بوده است.
با این وجود پیش بینی می شود که با اجرای برنامه های جذب سرمایه گذار، این رقم تا پایان امسال نیز از این عدد فراتر رود.
سرمایه گذاری 54 میلیارد دلاری در پارس جنوبی
در سال 1389 و تا پایان اسفند ماه این سال حدود 10.7 میلیارد دلار برای توسعه 14 فازباقی مانده پارس جنوبی جذب سرمایه شده است و تا پایان سال 1393 که هر 14 فاز به بهره برداری کامل خواهد رسید، به حدود 60 میلیارد دلار اعتبار نیاز است.
در سال 1388 حدود 6.3 میلیارد دلار سرمایه برای توسعه فازهای پارس جنوبی جذب شده است که این رقم در مقایسه با میزان سرمایه جذب شده در سال 1389، نشان دهنده سرعت پیشرفت فازهای پارس جنوبی توسط نیروهای داخلی است.
روند جذب سرمایه گذاری در میدان مشترک پارس جنوبی در حالی صورت می گیرد که ارزش میدان گازی پارس جنوبی 2/1 برابر کل درامد صنعت نفت ایران در 100 سال گذشته است.
در واقع اگر امروز به طور متوسط بهای هر بشکه نفت فروخته شده طی 100 سال گذشته را 50 دلار در نظر بگیریم، با توجه به حجم فروش نفت ایران طی این دوران، می توان گفت که با ارقام امروزی حدود 3600 میلیارد دلار از صنعت نفت درآمد بدست آمده است و این رقم در قیاس با مقدار ارزش تولیدات قابل استحصال از میدان گازی پارس جنوبی که پس از راه اندازی تمامی فازهای آن به دست خواهد آمد، گویای این واقعیت است که ارزش تولیدات قابل استحصال از میدان گازی پارس جنوبی، 2/1 برابر درآمد نفت در صد سال گذشته است.
تزریق 250 میلیون متر مکعب گاز به میادین نفتی
بر اساس هدف گذاری اولیه برای تزریق گاز به میادین نفتی رقمی حدود 250 میلیون متر مکعب در روز در نظر گرفته شده است که البته این حجم افزایش خواهد یافت.
در مجموع شرکت ملی نفت ایران طی یک سال اخیر موفق به افزایش حجم تزریق گاز شده است. در این مدت تزریق گاز به صورت امتزاجی به یکی از میادین نفتی کشور به نام دارخوین آغاز شد. همچنین از فازهای 6، 7 و 8پارس جنوبی به میدان آغاجاری گاز تزریق شد.
هم اکنون روزانه حدود 20 میلیون متر مکعب گاز به میدان آغاجاری تزریق می شود که در آینده و با رسیدن به هدفگذاری انجام شده به 56 میلیون متر مکعب خواهد رسید.
براساس برنامه تزریق گاز به این میدان، حجم ذخایر میدان آغاجاری حدود 5 میلیارد بشکه به ذخایر قبلی اضافه می شود.
شرکت ملی نفت ایران تزریق گاز را با هدف حفظ یا افزایش توان مخازن، جلوگیری از کاهش فشار و هرز رفت نفت، بالا آمدن سطح تماس آب و نفت و نهایتاً افزایش ضریب بازیافت و استفاده بهینه از مخازن، طبق برنامه پنج ساله پنجم توسعه کشور برنامه ریزی کرده است؛ با این وجود حجم گاز تزریقی بر اساس نرخ تولید، خصوصیات سنگ و سیال مخزن و حجم ذخیره قابل استحصال اولیه و ثانویه متغیر است.
طبق برنامه در مجموع 34 پروژه تزریق گاز در مناطق نفت خیز به اجرا در می آید که 18 پروژه مربوط به مناطق نفت خیز جنوب، هفت پروژه مربوط به مناطق مرکزی و بقیه مربوط به سایر مناطق است.
همچنین طرح توسعه فازهای 6،7، 8 و احداث خطوط لوله سراسری پنجم و ششم برای تزریق گاز به میادین نفتی در نظر گرفته شده است.
دو طرح تزریق آب هم برای میادین رسالت و رشادت به اجرا در خواهد آمد.
کارنامه شرکت ملی نفت ایران در دولت دهم
شرکت ملی نفت ایران در راستای تحقق برنامه های خود در سال جاری، اقدامات گسترده ای را در جهت اکتشاف، افزایش تولید، صیانت از منابع نفت و گاز، صادرات و امور فرامرزی، پژوهش و تامین اعتبار در گستره 44 شرکت و مدیریت زیر مجموعه خود انجام داده است که از آن میان می توان به افتتاح مخزن یک میلیون بشکهای در جزیره خارگ (تیر 1390)، افتتاح واحد نمک زدایی کرنج /پارسی (خرداد 1390)، افتتاح شناور کاسپین 3 ( اردیبهشت 90)، افتتاح فاز دوم میدان نفتی دارخوین (بهمن 1389) و بهره برداری از تاسیسات منطقه قشم و میدان مشترک هنگام (شهریور 1389) نام برد.
در این میان شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب تا پایان 10 ماهه اول سال گذشته 40 پروژه مربوط به حفظ و افزایش توان تولید، تزریق گاز در میادین خشکی به منظور افزایش بهره وری از چاه ها و پشتیبانی تولید را عملیاتی کرده است.
این شرکت همچنین 8 پروژه عام المنفعه را که رهاورد سفرهای استانی هیات دولت به جنوب کشور بوده، به مرحله اجرا رسانده است.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران نیز در همین مدت دستاوردهایی نظیر تعمیر، ترمیم و راهاندازی چاههای موجود و حفاری چاههای جدید و همچنین مهار فوران و آتشسوزی چاه شماره24 نفتشهر و تکمیل و راهاندازی آن در تاریخ 15/04/89 را در کارنامه خود ثبت کرده است.
در همین راستا شرکت نفت فلات قاره ایران نیز به عنوان حاکم بلامنازع میادین نفتی در آب های نیلگون خلیج همیشه پارس انجام 14 پروژه مربوط به حفظ و افزایش توان تولید، تزریق گاز و آب در میادین خشکی و دریائی به منظور افزایش بهرهوری از چاهها و پشتیبانی تولید را با اولویت میادین مشترک دریایی در دستور کار قرار داده و نهایی کرده است.
در عین حال، توافق برای صادرات گاز سیری به امارات در مرداد ماه 89 از دیگر اقدامات انجام شده توسط این شرکت مهم تولیدی است.
در عین حال بهرهبرداری طرحهای توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی، با محوریت شرکت نفت وگاز پارس و انجام 13 پروژه مهم و حیاتی در سال گذشته توسط این شرکت از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این خصوص می توان از راه اندازی پالایشگاه طرح توسعه فاز 9 میدان گازی پارس جنوبی در اردیبهشتماه 89 و تولیدی شدن چاههای فاز 12 پارس جنوبی در آذرماه 89 به عنوان شاخص ترین این پروژه ها نام برد.
انعقاد قرارداد تامین مالی 80 درصدی برای فاز 12 توسط شرکت نیکو و همچنین قرارداد طرح توسعه فازهای 13 و 14، 19 و 22 تا 24 پارس جنوبی با مشارکت ترکیه و کنسرسیومی از شرکت های ایرانی، از مهم ترین فعالیت های این شرکت در راستای جذب اعتبار محسوب می شود.
همچنین از دیگر اقدامات انجام شده در میدان گازی پارس جنوبی که توسط سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، (به عنوان سازمان ناظر شرکت ملی نفت ایران در میدان مشترک پارس جنوبی) انجام شده، می توان از راه اندازی8 ایستگاه پایش هوای عسلویه در راستای کاهش آلودگی هوای منطقه در مرداد ماه 89 و اجرای طرح جامع HSE منطقه ویژه با تایید وزیر نفت نام برد.
شرکت ملی حفاری ایران نیز که نام مولود انقلاب را یدک می کشد، در سال گذشته 5 پروژه را نهایی کرده است که از مهم ترین آن ها می توان به بازسازی، طراحی، تغییر چیدمان و ارتقای یک دستگاه لوله مغزی سیار با همکاری متخصصان داخلی برای نخستین بار در کشور اشاره کرد.
انجام 6 پروژه پشتیبانی جنبی توسط پایانه های نفتی و 2 پروژه توسعه ای توسط حفاری شمال از دیگر دستاوردهای شرکت ملی نفت ایران در سال گذشته است.
در این میان شرکت متن نیز تکمیل طرح جمعآوری گازهای همراه مناطق نفتخیز جنوب(آماک) و راهاندازی فاز دوم طرح توسعه میدان نفتی دارخوین و تولید نفتخام به میزان 160 هزاربشکه در روز در مرداد ماه 89 را در کارنامه خود دارد.
پژوهشگاه صنعت نفت نیز به عنوان شاهرگ فناوری صنعت نفت ایران، پروژه هایی از قبیل ثبت تکنولوژی تبدیل نفت خام سنگین به سبک به نام ایران در خرداد ماه 89 و تکمیل طرح تحقیقاتی استفاه از متانول بعنوان افزودنی، برای افزایش عدد اکتان بنزین و رعایت مسائل زیست محیطی و آغاز مقدمات انجام پایلوت آن در آبانماه 89 را به نام خود ثبت کرده است.
سایر فعالیتهای شرکت ملی نفت ایران
از دیگر فعالیت های مهم و ارزشمند شرکت ملی نفت ایران در سال گذشته می توان به تشکیل نخستین ناوگان حمل و نقل الانجی در ایران در خرداد ماه 89 بین شرکت ایران الانجی و شرکت ملی نفتکش، نهائی شدن سند همکاری شرکت بهینهسازی مصرف سوخت و " سازمان تسهیلات جهانی محیط زیست" با هدف بهرهوری مصرف انرژی در 5 صنعت انرژیبر کشور، امضای تفاهمنامه همکاری ایران و روسیه در حوزه انرژی در تیرماه89، توافق و امضای قرارداد با وزارت مسکن و شهرسازی برای فاز نخست ساخت 20 هزار واحد مسکونی برای کارکنان نفت در مرداد ماه 89 در چارچوب مسکن مهر و ساخت و تحویل به متقاضیان واجد شرایط در صنعت نفت و عقد قرارداد تامین مالی با بانک ملت (صندوق انرژی- شرکت پرل انرژی) در اردیبهشت ماه 89 اشاره کرد.
آنچه که مسلم است، صنعت نفت ایران در مسیر خود به سمت خودکفایی و شکوفایی اقتصادی کشور با دشواری های فراوانی رو به رو است و در این میان شرکت ملی نفت ایران تنها با اتکا به شعار "ما می توانیم" توانسته است تلخی های ناشی از تحریم ها را با شیرینی توسعه شتابان صنعت نفت درآمیزد.